“Om någon vill ge dig pengar, är det lätt eller svårt att göra det?” Så börjar ett inspirerande Instagram-inlägg skrivet av företagscoachen Linnea Molander. Med inspiration från det inlägget delar jag här mina bästa tips för hur du optimerar din hemsida för att göra det enkelt för dina potentiella kunder att komma till avslut och de dig pengar.
Låt din hemsida arbeta för dig
Din hemsida är din bästa vän när det kommer till att förenkla för dina potentiella kunder att handla av dig, oavsett om du säljer produkter eller tjänster. Din hemsida kan informera om ditt erbjudande, lista priser, svara på frågor, ta emot beställningar/bokningar och betalningar. Genom att låta din hemsida sköta en del av jobbet så sparar du även värdefull tid som du kan spendera på att tjäna mer pengar, eller kanske bara chilla – valet är ditt!
Så kan du använda din hemsida för att tjäna pengar
- Informera om ditt erbjudande och dina priser
- Svara på vanliga frågor (som annars står i vägen för avslut)
- Ta emot förfrågningar via ett kontaktformulär
- Ta emot bokningar via ett bokningssystem
- Ta emot betalning för fysiska eller digitala produkter
- Bygga e-postlista (så att du får direktkontakt med potentiella kunder)
Vanliga misstag många gör
Krånglig navigering
Om du har en navigationsmeny med för många länkar eller om orden du använder är svåra för dina besökare att förstå så blir det krångligt för dem att navigera sig vidare. Om de inte direkt hittar informationen de letar efter så kommer de att lämna hemsidan.
Otydliga erbjudanden
Paketera dina erbjudanden på ett sätt som din idealkund förstår. Det kan vara lockande att erbjuda allt och lista varenda liten detalj om dina tjänster/produkter, men kom ihåg att för dina besökare kan för många valmöjligheter lätt bli överväldigande. Håll dig kortfattad och lista endast den viktigaste informationen.
Inga tydliga CTA:er
En CTA (call to action) är en länk, ofta i form av en knapp, som uppmuntrar besökaren att ta action (t ex ”Boka ett möte”). Utan en tydlig CTA är det svårt för dina besökare att veta vilket nästa steg är, och även om de lyckas lista ut det så är det svårt för dem att ta steget.
Listar inte priser
Listar du inga priser tenderar besökare att dra slutsatsen att det måste vara jättedyrt att arbeta med dig. Det blir också krångligare för dem att ta nästa steg och du riskerar att bli bortsållad p g a att en konkurrent listar priser på sin hemsida och därmed blir det enklare alternativet.
10 misstag att undvika när du bygger din hemsida
Lär dig vilka som är de vanligaste misstagen och hur du bör göra istället, så att du kan börja tjäna pengar med hjälp av din hemsida.