Om det är första gången du letar webbdesigner kan det vara svårt att veta vilka frågor du bör ställa för att kunna avgöra om du har hamnat rätt. Med hjälp av frågorna nedan kan du undvika några av de vanligaste fallgroparna. Men även om du hittar en webbdesigner som ”tickar alla boxar” så måste det också kännas rätt i magen. Det blir både ett roligare projekt och ett bättre slutresultat om ni gillar och förstår varandra!
1. Tilltalas du av webbdesignerns portfolio och passar stilen ditt företag?
Detta är egentligen en fråga du bör ställa till dig själv innan du ens överväger att ta ett möte med din potentiella webbdesigner. Om du inte gillar de hemsidor som webbdesignern har byggt tidigare så är sannolikheten ganska stor att ni inte är en bra stil-match.
2. Hur ser processen ut?
En tydlig process är viktig för att arbetet ska flyta på bra för alla inblandade parter och för att projektet ska levereras i tid. Din potentiella webbdesigner bör kunna sin process utan och innan. Finns det ingen tydlig process så är det en varningsflagga.
3. Vad behöver du förbereda innan arbetet kan dra igång?
Ofta tar kunden själv fram texter och bilder innan arbetet kan påbörjas. En duktig webbdesigner förstår att det är innehållet som styr formen på hemsidan, inte tvärt om. Med en tydlig process, planering och arbetsfördelning så vet du precis vad som förväntas av dig innan webbdesignerns jobb drar igång.
4. Kommer du själv att kunna uppdatera hemsidan?
Det är inte alla system och hemsidor som tillåter att du själv enkelt kan uppdatera innehållet. Glöm inte att ställa denna fråga om detta är viktigt för dig. Om du inte själv vill uppdatera hemsidan kan det vara bra att få koll på webbdesignerns timpris utifall att du behöver hjälp i framtiden.
5. Vilken plattform byggs hemsidan på?
Det finns en uppsjö av plattformar som alla lämpar sig för olika typer av projekt. Viktigt här är att webbdesignern har bra kunskap om just sin plattform och dess för- respektive nackdelar. Tänk på att det är en varningsflagga om din potentiella webbdesigner påstår att det inte finns några nackdelar med hens valda plattform.
6. Går det att få support efter lansering?
Om du vill ha hjälp med det tekniska även efter lanseringen är det bra att undersöka vilka alternativ webbdesignern erbjuder samt kostnaden för dessa.
7. När kan projektet påbörjas?
Duktiga webbdesigners är ofta bokade en eller flera månader i förväg. Om projektet kan påbörjas direkt så kan det potentiellt vara en varningsflagga (om webbdesignern inte har en bra förklaring till detta).
8. Har webbdesignern ett kontrakt?
Ett kontrakt är ett skydd för alla inblandade parter och tydliggör vad som ingår och vad som händer om projektet mot förmodan inte skulle gå riktigt som ni tänkt er. Om din potentiella webbdesigner inte har någon form av avtal så är det en varningsflagga.
Är det läge att skaffa hemsida nu? Då får du gärna ställa frågorna ovan direkt till mig! Boka ett förutsättningslöst möte här →