Jag är helt ledig under juli och genomför då inga projekt. Glad sommar! /Andréa
Jag är helt ledig under juli. Glad sommar!
Sedlar liggandes på en laptop

Vad kostar en hemsida? (2022)

maj 16, 2022

Har du aldrig tidigare investerat i en hemsida, eller om det var länge sedan senast, så ställer du dig säkert frågan ”Vad kostar egentligen en hemsida?” Det tråkiga men sanna svaret är det beror på. För att du ska bli lite klokare berättar jag här mer om vad det är som gör vissa hemsidor dyrare än andra och vad det egentligen är du betalar för.

Vad du betalar för när du köper en hemsida

Förarbete och strategi

En stor och väldigt viktig del i webbprojekt är förarbetet, där man lär känna idealkunden, sätter mål för hemsidan och tar fram en strategi för hur besökare ska konvertera till kunder. Utan förarbetet blir själva byggnationen en gissningslek som minskar sannolikheten att din nya hemsida gör det den är tänkt att göra.

Specialfunktioner

Ju färre funktioner en hemsida har desto enklare och därmed billigare är den att bygga. Exempel på funktioner som kräver mer tid under både förarbetet och implementationen är blogg, webbshop och bokningssystem.

Vad ingår?

Olika webbdesigners och byråers erbjudanden kan skilja sig mycket åt. Alternativa delar som kan ingå är t ex skisser, texter, bilder, SEO och utbildning. Fundera över vilka delar du behöver hjälp med och fråga om de ingår i projektet.

Erfarenhet

En erfaren webbdesigner har koll på både trender och, tack vare många projekt i bagaget, vilka tekniska lösningar som passar bäst i vilken situation. Därför är en nyutexaminerad webbdesigner, som ännu saknar arbetslivserfarenhet, ofta billigare.

Färdig mall eller unik design

Många företagare har liknande behov och därför är det ofta onödigt och inte alls särskilt kostnadseffektivt att uppfinna hjulet. Genom att använda sig av färdiga mallar och verktyg kan arbetstiden och därmed kostnaderna minskas effektivt.

Kostnad i kronor och öre

Som du ser ovan så finns det många faktorer som spelar in och även om två webbdesigners har likvärdiga erbjudanden och erfarenhet kan priserna ändå skilja sig åt. För att göra det hela lite mer konkret kommer här ett gäng exempel:

Enkel hemsida

20 000 – 25 000 kr
• Förarbete
• Designskisser
• En enkel, snygg och välfungerande hemsida
• Upp till 6 undersidor
• Kontaktformulär
• Innehållshanteringssystem (t ex WordPress)
• Ingen specialfunktion

Utökad enkel hemsida

25 000 – 35 000 kr
Samma som ovan +
• Mer genomarbetad design
• Upp till 10 undersidor
• Någon typ av specialfunktion, t ex blogg eller bokningssystem

Avancerad hemsida

35 000 kr och uppåt
Sama som ovan +
• 10+ undersidor
• Flera specialfunktioner som kräver planering och testning
• Specialanpassning av admingränssnittet för enklare administration
• Större fokus på informationsarkitektur och konvertering

En bra hemsida är en investering

Precis som med det mesta här i livet så får du vad du betalar för. Om en hemsida är väldigt billig kan du fråga dig vilka delar som inte ingår och hur viktiga de delarna är för dig.

Tänk på att det i slutändan är resultatet du betalar för, inte bara en hemsida. En duktig webbdesigner har förmågan att förstå dina företagsmål och din idealkund och sedan bygga en hemsida som hjälper ditt företag att uppnå de målen. En bra hemsida är en investering som ger dig avkastning.

Står du och väljer mellan ett antal olika alternativ så ta det som kännas bäst i magen! Personkemi är viktigt för att projektet ska bli givande för alla parter.

Är du nyfiken på vad jag kan göra för dig?

Om du är redo att ta nästa steg och investera i en hemsida så kan du läsa mer om mina paket och priser här →

Skapa din säljande WordPress-hemsida

Drömmer du om att lansera en hemsida som inte bara är snygg utan också genererar kunder? 

Vill du skapa den själv, men vet inte var du börjar?

Vill du spara tid och slippa Googla efter svaren på dina frågor?

Relaterade artiklar